HABERLER

3 Aralık Dünya Engelliler Gününde Ulaşılabilir Araç Şarj Üniteleri Ne Durumda?

Elektrikli araçların trafikte daha yoğun bir şekilde görülmeye başlanmasıyla birlikte çevremizdeki elektrikli araç şarj ünitesi sayısı da giderek artma eğilimi göstermiştir. Otoyol dinlenme tesislerinde, benzin istasyonlarında, şehir hastaneleri, alışveriş merkezleri, otoparklar gibi daha birçok farklı lokasyonda elektrikli araç şarj üniteleriyle karşılaşmak artık olağan bir durum. Peki bu kadar hızlı yaygınlaşan ve yakın gelecekte hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelecek olan elektrikli araç şarj ünitelerini ne kadar etkin bir şekilde kullanabiliyoruz? Hâlâ elektrikli araç sahibi olmayan içten yanmalı motorlu araç sahipleri konunun biraz yabancısı gibi. Halihazırda elektrikli araca sahip olan kullanıcılar ilk zamanlar biraz zorluk ile karşılaşmış olsalar da gerek kullanım kılavuzları gerekse de eğitici videolar ve bol uygulama ile bu zorluğun üstesinden gelmiş gibiler. Peki ya engelliler?

Pek çok hizmete ulaşım noktasında çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalan engelliler şarj ünitelerine ulaşabiliyor ve bu cihazları etkin şekilde kullanabiliyorlar mı? Şarj ünitelerinin ulaşılabilir olmamasından dolayı araçlarını şarj edemeyen engelli sürücüler günlük yaşantılarını güçleştiren bir durum ile uğraşmak zorunda kalacaklar ve toplumun diğer kesimlerinin belki de rahatlıkla faydalandığı bir uygulamadan mahrum kalacakları için kendilerini değersiz hissedip psikolojik durumlarını olumsuz yönde etkileyecek bir sorun ile yüzleşeceklerdir. Engellilerdeki bu olumsuz psikolojik durum onların şehir içi ve şehirler arası ulaşımında elektrikli araç şarj üniteleriyle alakalı hep tedirgin bir ruh halinde olmalarını beraberinde getirecektir.

Engellilerle alakalı tüm bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak adına Birleşik Krallık’ta “Designability Charity Ltd” kurumu, hükümetin de katkısıyla engelli vatandaşların hiçbir destek almadan, tamamen bağımsız bir şekilde elektrikli araç şarj ünitelerini kullanabilmeleri için gerekli olan asgari tasarım şartlarını gözeten “PAS 1899:2022” adında bir standart meydana getirdi. Tora Şarj olarak, “PAS 1889:2022” standardı rehber alınarak elektrik araç şarj üniteleri ve yardımcı ekipmanlarının tasarım ve montajları gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda elektrikli şarj üniteleri soket yükseklikleri ile şarj ve ödeme işlem durumunu gösteren ekranların yükseklikleri tekerlekli sandalyeli bireylerin erişimine uygun olacak şekilde ayarlanmaktadır. Tekerlekli sandalyeli bireylerin zemin seviyesinden yüksekte konumlandırılmış şarj cihazlarına ulaşabilmelerini kolaylaştırmak adına istasyonların engelli rampası ya da asansör mekanizması ile donatılması gerekmektedir. Bunun dışında araç bariyerlerinin şarj ünitelerinden olan mesafeleri tekerlekli aracın geçişine ve tam tur dönüşüne engel olmayacak şekilde olmalıdır. Engelli araçlar için ayrılmış park yerlerinin konumları şarj cihazlarına erişebilirliği artıracak şekilde konumlandırılmalıdır. Kablo uzunlukları ve kabloların daha uzak konumlara ulaşabilmeleri için uygulanması gereken kuvvetler standartta belirtilen erişilebilirlik kriterlerini sağlayacak şekilde seçilmelidir. Bu kriterleri ve daha da fazlasını içeren standardın rehberliğinde Tora Şarj tarafından inşa edilen şarj istasyonlarının engelli bireyler tarafından kolayca ve güvenilir bir şekilde erişilebilir olması yalnızca 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde değil yılın her anında onların yanında olduğumuzu ve olacağımızı gösteren bir tablo ortaya koymaktadır.

TSE 13912 standardında detayları anlatılan sadece engellilere ait elektrikli araçları şarj etmek için kurulan noktaların yeni standart geliştirilirken daha detaylı bir şekilde belirleneceğini düşünüyoruz.

Elektrikli araç şarjının erişilebilirliği, engelli bireylerin bu araçlarından daha rahat ve güvenli bir şekilde yararlanabilmesi için önemlidir. Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonlarının erişilebilirliğini sağlamak için yürütülen çalışmalar, engelli bireylerin ulaşım özgürlüğünü artıracaktır.

Tora Şarj ŞARJ ÇÖZÜM MERKEZİ olarak hiç kimseyi geride bırakmayan mühendislik çözümleri sunmaya devam edeceğiz ve şarj istasyonlarında engellilerin elektrikli araçlarını sorunsuz şarj edebilmesi için altyapı çalışmaları yapmaya devam edeceğiz.

TORA Şarj Mobil Uygulama
TORA Şarj Mobil Uygulama
TORA Şarj Mobil Uygulama

BİZE YAZIN

Tüm sorularınız için lütfen bizimle iletişime geçin.

Error: Contact form not found.